Idén is nekivágtunk a helyi kiserdőnek a fiúkkal bodzavirágot gyűjteni, mert nem múlhat el év bodzaszörp készítés nélkül. Fogadjátok szeretettel a kedvenc szörp receptemet!
Hozzávalók:
- 20-30 bodzavirág
- 6 liter víz
- 4 kg cukor
- 2-3 egész citrom
- 1 zacskó nátrium-benzoát (tartósítószer)
Először is fogjuk a gyerekeket és néhány papírzacskót, majd menjünk ki a közeli bodza lelőhelyre. Figyeljünk arra hogy minél kisebb legyen a forgalom a kiválasztott bodzafa környékén, hogy minél kevésbé legyen szennyezett a növény. Semmiképp se szüreteljünk nagy forgalmú autó utak mellett!
Azért fontos hogy papír vagy szövet zacskóba szedni a bodza virágot, hogy a nagy melegben ne izzadjon be a nejlon zacskóba.
Otthon áztassuk le a virágokat, körülbelül 20-30 virágot helyezzünk bele 6 liter vízbe. Szedegessük ki a virágok közül a bogárkákat és a leveleket. Vannak akik megmossák a bodzát, de én sosem szoktam, hiszen ezzel csak kimosom az értékes virágport belőle, éppen ezért szedjük biztonságos helyen a bodzát!
Szeljük fel az alaposan megmosott citromot és rakjuk a beáztatott virágok tetejére.
Az ázó növényeket és citromokat hagyjuk 1-2 napig ázni.
1 nap múlva szűrjük le a levet és adjunk hozzá 4 kiló cukrot. A cukrot és a bodza levet forraljuk fel.
Ha felforrt szűrjük alaposan kimosott üvegekbe. Akit zavar a szörpben úszkáló virágpor, használjon gézlapot a szűrésnél!
Én sima ásványvizes üvegekbe szoktam rakni, azokban is kiválóan eláll, csak arra kell figyelni, ha túl forrón rakjuk bele a szörpöt, a műanyag deformálódhat, ezért kicsit mindig hagyom hűlni az elkészült szirupot. Amikor az üveg tele van, egy késhegyni tartósítószert rakok a tetejére és lezárom. Felbontás után hűtőben tároljuk.
Figyeljünk a bodzára!
A bodzaszörp csak a fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatából készülhet.
Ezt azért fontos tudni, mert Magyarországon több bodzafaj él vadon. A ritkán előforduló fürtös bodza (Sambucus racemosa) virága nem alkalmas szörpnek, termése pedig pirosas, így könnyen elkülöníthető a fekete bogyójú fekete bodzától. Gyakori növény viszont a mérgező gyalogbodza (Sambucus ebulus), amelynek szintén fekete a termése, és virága is a fekete bodzáéhoz hasonlító lapos, fehér ernyő. A legfontosabb különbség a fekete bodza és gyalogbodza között az, hogy míg az ehető fekete bodza fás szárú bokorrá nő, addig a mérgező gyalogbodza lágy szárú növény. A fekete bodza május közepétől 3-4 héten át virágzik.
Egészségetekre!
Virág